Serrano (Capsicum annuum)
Η Serrano είναι μια καυτερή πιπεριά με καταγωγή από το Μεξικό, ιδιαίτερα δημοφιλής για τη χρήση της σε σάλτσες και πικάντικα φαγητά. Χρησιμοποιείται επίσης συχνά φρέσκια λόγω της ζωντανής γεύσης της. Καυτερότητα: Η Serrano κυμαίνεται από 10,000 έως 25,000 SHU (Scoville Heat Units). Οι πιπεριές έχουν μήκος 5-10 εκατοστά και διάμετρο 1-2 εκατοστά. Είναι αρχικά πράσινες και γίνονται κόκκινες, πορτοκαλί ή κίτρινες όταν ωριμάσουν.
Καλλιέργεια της Serrano
Οι σπόροι της Serrano φυτεύονται σε θερμοκρασία 24-30°C και η βλάστηση διαρκεί 7-14 ημέρες. Η σπορά γίνεται 8-10 εβδομάδες πριν τον τελευταίο παγετό, ώστε τα φυτά να είναι έτοιμα για μεταφύτευση την άνοιξη. Οι πιπεριές χρειάζονται απόσταση 45-60 εκατοστών μεταξύ των φυτών και 60-90 εκατοστών μεταξύ των σειρών. Προτιμούν θέσεις με άμεση ηλιοφάνεια για τουλάχιστον 6-8 ώρες την ημέρα. Η Serrano αναπτύσσεται καλύτερα σε ζεστά κλίματα, με ιδανική θερμοκρασία 21-32°C. Είναι ευαίσθητη σε χαμηλές θερμοκρασίες και πρέπει να φυτεύεται μετά τον τελευταίο παγετό. Προτιμά καλά στραγγιζόμενο, ελαφρώς όξινο έως ουδέτερο έδαφος (pH 6.0-6.8). Η λίπανση πρέπει να είναι πλούσια σε άζωτο στην αρχή της ανάπτυξης και να περιέχει φώσφορο και κάλιο κατά την ανθοφορία και την καρποφορία. Χρειάζεται τακτικό και μέτριο πότισμα (περίπου 2-3 φορές την εβδομάδα). Το έδαφος πρέπει να διατηρείται ελαφρώς υγρό αλλά όχι υπερβολικά βρεγμένο για να αποφευχθεί η σήψη των ριζών.