Hungarian Yellow Wax Pepper (Capsicum annuum)
Η Hungarian Yellow Wax Pepper είναι μια μεσαία έως καυτερή πιπεριά, γνωστή για το έντονο κίτρινο χρώμα της και την πλούσια γεύση της. Είναι ιδιαίτερα δημοφιλής στην Ουγγρική και Κεντροευρωπαϊκή κουζίνα, χρησιμοποιείται συχνά σε τουρσιά, γεμιστές συνταγές και σάλτσες, ενώ μπορεί να καταναλωθεί και ωμή. Καυτερότητα: 5,000 – 15,000 SHU (Scoville Heat Units). Οι πιπεριές έχουν μήκος 12-15 εκατοστά, είναι λείες και επιμήκεις. Αρχίζουν ως ανοιχτό κίτρινο, αλλά καθώς ωριμάζουν γίνονται πορτοκαλί και τελικά κόκκινες.
Καλλιέργεια της Hungarian Yellow Wax Pepper
Η καλλιέργεια ξεκινάει 8-10 εβδομάδες πριν τον τελευταίο παγετό σε εσωτερικό χώρο ή θερμοκήπιο. Η βλάστηση των σπόρων διαρκεί 7-14 ημέρες σε θερμοκρασία 24-29°C. Οι πιπεριές μεταφυτεύονται σε εξωτερικό χώρο όταν η θερμοκρασία είναι σταθερά πάνω από 18°C. Οι πιπεριές φυτεύονται σε σειρές με απόσταση 45-60 εκατοστών μεταξύ των φυτών και 60-90 εκατοστών μεταξύ των σειρών. Χρειάζονται τουλάχιστον 6-8 ώρες ηλιοφάνειας την ημέρα. Προτιμά καλά στραγγιζόμενο, αμμώδες ή αργιλώδες έδαφος με pH 6.0 – 6.8. Χρειάζεται οργανική λίπανση στην αρχική φάση και περισσότερο φώσφορο & κάλιο κατά την ανθοφορία για καλύτερη παραγωγή καρπών. Μέτριο πότισμα, διατηρώντας το έδαφος υγρό αλλά όχι υπερβολικά βρεγμένο. Αποφυγή υπερβολικής υγρασίας για την πρόληψη ασθενειών όπως η σήψη ριζών.