Ραντίτσιο Cicoria Rossa Di Treviso (Precose) (Cichorium intybus)
Το Rossa di Treviso Precoce είναι μια ποικιλία ραδικιού που προέρχεται από την περιοχή Treviso της Ιταλίας, και είναι γνωστή για τα κόκκινα, σφιχτά και ευχάριστα γλυκόπικρα φύλλα της. Είναι ιδανικό για καλλιέργεια σε ψυχρές κλιματικές συνθήκες και χρησιμοποιείται ευρέως σε σαλάτες, όπως και για μαγειρικές εφαρμογές. Η ποικιλία “Precoce” αναφέρεται στην πρόωρη συγκομιδή του σε σχέση με άλλες ποικιλίες της, πράγμα που σημαίνει ότι ωριμάζει πιο γρήγορα.
Καλλιέργεια του Rossa di Treviso Precoce
Προτιμά τις ψυχρές και ήπιες θερμοκρασίες και είναι ανθεκτικό σε ψύχος, οπότε μπορεί να φυτευτεί και για συγκομιδή κατά τη διάρκεια του χειμώνα. Χρειάζεται εύφορο, καλά στραγγιζόμενο έδαφος με pH γύρω από 6,0 – 7,0. Προτιμά ορθολογική λίπανση με οργανικά λιπάσματα ή κομπόστ για καλύτερη ανάπτυξη. Φυτεύεται σε σκοτεινές περιοχές ή αν θέλουμε πιο έντονο χρώμα, επιλέγουμε ηλιόλουστα σημεία. Σπέρνουμε τους σπόρους σε βάθος 1-1,5 εκ. Διατηρούμε αποστάσεις περίπου 30 εκ. μεταξύ των γραμμών και 25 εκ. μεταξύ των φυτών για να υπάρχει αρκετός χώρος για την ανάπτυξή τους. Οι σπόροι φυτρώνουν σε 7-14 ημέρες, και η ανάπτυξή τους είναι σχετικά γρήγορη. Χρειάζεται σταθερό και μέτριο πότισμα για να διατηρείται το έδαφος υγρό, αλλά χωρίς υπερβολική υγρασία που μπορεί να προκαλέσει σήψη ή ανάπτυξη μυκήτων.
- Εποχή Σποράς: Φεβρουάριος-Απρίλιος, Αύγουστος-Νοέμβριος
- Εποχή Συγκομιδής: Μάρτιος-Μάιος, Σεπτέμβριος-Δεκέμβριος