H EVYP Crop Biostimulation Technologies ανέπτυξε στα τέλη της πρώτης δεκαετίας του 21ου Αιώνα το Amino16, έναν οργανικό βιοδιεγέρτη με 16 αριστερόστροφα αμινοξέα και πλήθος πεπτιδίων που δρα ως ενισχυτικό θρέψης και ανάπτυξης των φυτών. Το Amino16 παράγεται με τεχνολογία αιχμής αποκλειστικά από μη γενετικά τροποποιημένες φυτικές πρώτες ύλες, πλούσιες σε πρωτεΐνες. Είναι κατάλληλο για χρήση τόσο στη συμβατική όσο και στη βιολογική γεωργία και είναι κατοχυρωμένο από το 2013 με Ευρωπαϊκή Πατέντα. Η φυτική προέλευση του Amino16 είναι ο λόγος τόσο της υψηλής συγκέντρωσης του σε αριστερόστροφα αμινοξέα όσο και της ισορροπημένης σχέσης μεταξύ τους, η οποία είναι ταυτόσημη με τη φυσιολογία κάθε φυτικού οργανισμού. Σήμερα, τo Amino16 κατέχει ηγετική θέση στην Ελληνική αγορά βιοδιεγερτών αμινοξέων με 1 στους 4 παραγωγούς να το επιλέγουν. Το Amino16 εξάγεται σε Ευρώπη, Μέση Ανατολή και Β. Αφρική.
Σύμφωνα με μελέτες του τμήματος Λαχανοκομίας της Γεωπονικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και της ομάδας Έρευνας και Ανάπτυξης (R&D) της ΕΒΥΠ, το Amino16:
• Ενεργοποιεί τους φυσικούς αμυντικούς μηχανισμούς.
• Διεγείρει τις βασικές λειτουργίες του μεταβολισμού.
• Ενισχύει εντυπωσιακά την καρπόδεση.
• Μειώνει αποτελεσματικά την καρπόπτωση.
• Αυξάνει την παραγωγή.
• Βελτιώνει την ποιότητα.
• Ενισχύει την ανάπτυξη του ριζικού συστήματος βοηθώντας το φυτό να αξιοποιήσει καλύτερα τα θρεπτικά συστατικά που προέρχονται από τη λίπανση, καθόσον ένα μεγάλο πρόβλημα των δυναμικών – εντατικών καλλιεργειών (π.χ. θερμοκήπια, ανθοκήπια, βαμβάκι, δενδροκομία κλπ) είναι η υπερλίπανση των εδαφών με αποτέλεσμα να μην μπορεί να γίνει η απορρόφησή τους.
• Ενισχύει την αποτελεσματικότητα των λιπασμάτων.
• Διευκολύνει τη δράση των φυτοπροστατευτικών.
• Ενισχύει τις καλλιέργειες στην αντιμετώπιση ακραίων καιρικών φαινομένων στρες (πάγος, ξηρασία, επίθεση από ζιζάνια, υψηλή/χαμηλή θερμοκρασία).
• Βελτιώνει το μέγεθος και το χρώμα των καρπών.
• Είναι ιδιαίτερα ευδιάλυτο στο νερό, πλήρως αυτοδιασπώμενο.
• Δεν αφήνει κατάλοιπα.
• Είναι το μόνο με pH 3, γεγονός που συνεπάγεται πολύ υψηλή ταχύτητα δράσης και αποτελεσματικότητα.
• Εφαρμόζεται σε όλα τα στάδια ανάπτυξης των φυτών.
• Επηρεάζει θετικά την φωτοσύνθεση, αυξάνοντας την παραγόμενη χλωροφύλλη με αποτέλεσμα πιο πράσινο χρώμα και γρηγορότερη ανάπτυξη των βλαστών των φυτών.
• Βελτιώνει την διατηρησιμότητα – διάρκεια ζωής (shelf life) καθώς και την εμφάνιση των φρούτων και λαχανικών..
ΚΑΤΑΛΛΗΛΟ ΓΙΑ ΤΗ ΒΙΟΛΟΓΙΚΗ ΓΕΩΡΓΙΑ
Σύνθεση
- Ελεύθερα L-Αμινοξέα 11,3%
- Ολικό Άζωτο (N) 3%
- Οργανική ουσία 33%
Λίστα των 16 L-Αμινοξέων:
- L- Γλουταμινικό οξύ L- Προλίνη
- L- Φαινυλαλανίνη L- Τυροσίνη
- L- Θρεονίνη L- Αλανίνη
- L- Γλυκίνη L- Λυσίνη
- L- Σερίνη L- Βαλίνη
- L- Ισολευκίνη L- Ιστιδίνη
- L- Ασπαρτικό οξύ L- Μεθειονίνη
- L- Λευκίνη L- Αργινίνη