Λαχανίδα Kale Nero di Toscana (Brasicca oleracea acephala var. sabellica)
Το Kale είναι μια παραδοσιακή ιταλική ποικιλία λάχανου, με σκούρα πράσινα έως μπλε-μαύρα φύλλα που μοιάζουν με φοίνικα. Έχει υπέροχη γεύση, ιδιαίτερα μετά από έκθεση στο κρύο.
Καλλιέργεια: Προτιμά πλήρη ηλιοφάνεια, αλλά αντέχει και σε μερική σκιά. Θέλει έδαφος γόνιμο, καλά στραγγιζόμενο, με ελαφρώς όξινο έως ουδέτερο pH (6.0 – 7.5). Προσθέστε κομπόστ ή καλά χωνεμένη κοπριά για καλύτερη ανάπτυξη. Περίοδος σποράς: Άνοιξη (Μάρτιος – Ιούνιος) για καλοκαιρινή και φθινοπωρινή συγκομιδή. Φθινόπωρο (Αύγουστος – Σεπτέμβριος) για συγκομιδή το χειμώνα. Ανθεκτικό στο κρύο, μπορεί να επιβιώσει και σε ήπιους χειμώνες. Βάθος φύτευσης: 1 εκ. Απόσταση μεταξύ φυτών: 30-40 εκ. και μεταξύ γραμμών: 40-50 εκ. Βλαστάνει σε 5-10 ημέρες. Διατηρείτε το χώμα υγρό αλλά όχι μουσκεμένο. Αποφύγετε το υπερβολικό νερό για να μην προκληθεί σήψη ρίζας. Πρώτη συγκομιδή: 8-10 εβδομάδες μετά τη σπορά. Κόψτε τα εξωτερικά φύλλα αφήνοντας τα νεότερα στο κέντρο. Μην κόβετε ολόκληρο το φυτό, ώστε να συνεχίσει να παράγει.