Δοσολογία
- Πορτοκαλιά, Λεμονιά, Μανταρινιά, Γκρέιπ φρούτ:
Φυτόφθορα (Phytophthora sp.)
Α. Ένας ψεκασμός το μήνα αρχίζοντας από το φούσκωμα των οφθαλμών και μέχρι την ωρίμανση των καρπών (BBCH 51-89). Δόση: 200-300 γρ./100 λίτρα ψεκ. υγρού (200-600 γρ./στρ.) Ο.Ψ.Υ.: 100-200 λίτρα/στρ. Μ.Α.Ε/Μ.Ε.: 1-2/30.
Β. Εφαρμογή στο φυτώριο/σπορείο. Δόση: 400 γρ./100 λίτρα ψεκ. υγρού (500 γρ./στρ.) Ο.Ψ.Υ.:125 λίτρα/στρ. Μ.Α.Ε/Μ.Ε.: 1-2/60.
Γ. Εφαρμογή με επάλειψη. Δόση: 250 γρ./100 λίτρα ψεκ. υγρού (2,5 γρ. σκευάσματος/λίτρο). Ο.Ψ.Υ.: – Μ.Α.Ε/Μ.Ε.: 1.
- Μηλιά, Αχλαδιά:
Φουζικλάδιο (Venturia inaequalis). Προληπτικοί ψεκασμοί αρχίζοντας πριν από την έναρξη της άνθησης και μέχρι οι καρποί να αποκτήσουν περίπου το 70% του τελικού τους μεγέθους (BBCH 54-77). Δόση: 150-250 γρ./100 λίτρα ψεκ. υγρού (150-375 γρ./στρ.) Ο.Ψ.Υ.: 100-150 λίτρα/στρ. Μ.Α.Ε/Μ.Ε.: 1-2/7-12.
- Μηλιά, Αχλαδιά:
Φυτόφθορα λαιμού και ριζών (Phytophthora cactorum). Ψεκασμοί φυλλώματος από την έναρξη της καρπόδεσης μέχρι την έναρξη της ωρίμανσης (BBCH 61-83). Δόση: 250 γρ./100 λίτρα ψεκ. υγρού (250-375 γρ./στρ.) Ο.Ψ.Υ.: 100-150 λίτρα/στρ. Μ.Α.Ε/Μ.Ε.: 1-2/30.
- Μηλιά, Κυδωνιά:
Βακτηριακό κάψιμο (Erwinia amylovora). Προληπτικοί ψεκασμοί λίγο μετά από την έναρξη της άνθησης και μέχρι οι καρποί να αποκτήσουν περισσότερο από το μισό του τελικού τους μεγέθους (Μηλιά: BBCH 61-75, Κυδωνιά: BBCH 53-75). Δόση: 250 γρ./100 λίτρα ψεκ. υγρού (250-375 γρ./στρ.) Ο.Ψ.Υ.: 100-150 λίτρα/στρ. Μ.Α.Ε/Μ.Ε.: 1-2/7.
- Αχλαδιά:
Στεμφύλιο (Stemphylium sp.), Βακτηριακό κάψιμο (Erwinia amylovora), Βακτηρίωση (Pseudomonas syringae).
Α. Προληπτικοί ψεκασμοί φυλλώματος από την έναρξη της καρπόδεσης
μέχρι την έναρξη της ωρίμανσης (BBCH 61-83). Δόση: 50 γρ./100 λίτρα ψεκ.
υγρού (50-75 γρ./στρ.) Ο.Ψ.Υ.: 100-150 λίτρα/στρ. Μ.Α.Ε/Μ.Ε.: 1-5/7.
Β. Προληπτικοί ψεκασμοί φυλλώματος από την έναρξη της καρπόδεσης
μέχρι την έναρξη της ωρίμανσης (BBCH 61-83). Δόση: 250 γρ./100 λίτρα ψεκ.
υγρού (250-375 γρ./στρ.) Ο.Ψ.Υ.: 100-150 λίτρα/στρ. Μ.Α.Ε/Μ.Ε.: 1-2/7.
- Ακτινιδιά:
Φυτόφθορα λαιμού και ριζών (Phytophthora sp.) Ψεκασμοί φυλλώματος αρχίζοντας στο τέλος της πτώσης των πετάλων και μέχρι σχεδόν όλοι οι καρποί να αποκτήσουν το τελικό τους μέγεθος (BBCH 69-79). Δόση: 250 γρ./100 λίτρα ψεκ. υγρού (375-500 γρ./στρ.) Ο.Ψ.Υ.: 150-200 λίτρα/στρ. Μ.Α.Ε/Μ.Ε.: 1-2/30.
- Αμπέλι (επιτραπέζιο & οινοποιήσιμο):
Περονόσπορος (Plasmopara viticola). Προληπτικοί ψεκασμοί από το στάδιο των 5 φύλλων έως το «κλείσιμο» του τσαμπιού (BBCH 15-79). Δόση: 250 γρ./100 λίτρα ψεκ. υγρού (250 γρ./στρ.) Ο.Ψ.Υ.: 100 λίτρα/στρ. Μ.Α.Ε/Μ.Ε.: 1-4/7-12.
- Φράουλα (Υ+Θ): Σήψεις λαιμού και ριζών (Phytophthora sp., Phytophthora cactorum, Phytophthora fragariae).
Α. Προληπτικοί ψεκασμοί έως την άνθηση (BBCH 12-59). Δόση: 250 γρ./100
λίτρα ψεκ. υγρού (250 γρ./στρ.) Ο.Ψ.Υ.: 100 λίτρα/στρ. Μ.Α.Ε/Μ.Ε.: 1-3/8-10.
Β. Εμβάπτιση ριζώματος πριν τη φύτευση. Δόση: 250 γρ./100 λίτρα ψεκ.
υγρού. Ο.Ψ.Υ.: 10 λίτρα/στρ. Μ.Α.Ε/Μ.Ε.: 1 / –
- Τομάτα (Υ+Θ), Μελιτζάνα (Υ+Θ): |
Περονόσπορος (Phytophthora infestans). Προληπτικοί ψεκασμοί φυλλώματος (BBCH 14-89). Δόση: 200-300 γρ./100 λίτρα ψεκ. υγρού (200-300 γρ./στρ.) Ο.Ψ.Υ.: 100 λίτρα/στρ. Μ.Α.Ε/Μ.Ε.: 1-3/8-10.
- Αγγούρι (Υ+Θ), Κολοκύθι/Κολοκυθάκι (Υ+Θ):
Περονόσπορος (Pseudoperonospora cubensis). Προληπτικοί ψεκασμοί φυλλώματος (BBCH 14-89). Δόση: 200-300 γρ./100 λίτρα ψεκ. υγρού (160-300 γρ./στρ.) Ο.Ψ.Υ.: 80-100 λίτρα/στρ. Μ.Α.Ε/Μ.Ε.: 1-3/8-10.
- Πεπόνι (Υ+Θ), Καρπούζι (Υ+Θ), Κολοκύθα (Υ+Θ):
Περονόσπορος (Pseudoperonospora cubensis). Προληπτικοί ψεκασμοί φυλλώματος (BBCH 14-89). Δόση: 200-300 γρ./100 λίτρα ψεκ. υγρού (160-300 γρ./στρ.) Ο.Ψ.Υ.: 80-100 λίτρα/στρ. Μ.Α.Ε/Μ.Ε.: 1-2/8-10.
- Μαρούλι (Υ+Θ):
Περονόσπορος (Bremia lactucae). Προληπτικοί ψεκασμοί φυλλώματος (BBCH 14-45). Δόση: 200-300 γρ./100 λίτρα ψεκ. υγρού (100-300 γρ./στρ.) Ο.Ψ.Υ.: 50-100 λίτρα/στρ. Μ.Α.Ε/Μ.Ε.: 1-3/10-14.
- Αγκινάρα:
Περονόσπορος (Bremia lactucae). Προληπτικοί ψεκασμοί φυλλώματος (BBCH 14-45). Δόση: 200 γρ./100 λίτρα ψεκ. υγρού (200 γρ./στρ.) Ο.Ψ.Υ.: 100 λίτρα/στρ. Μ.Α.Ε/Μ.Ε.: 1-2/10-14.
- Φυτώρια Δένδρων (εκτός εσπεριδοειδών):
Φυτόφθορα (Phytopthora sp.) Προληπτικοί ψεκασμοί φυλλώματος. Δόση: 250 γρ./100 λίτρα ψεκ. υγρού (250-300 γρ./στρ.) Ο.Ψ.Υ.: 100-120 λίτρα/στρ. Μ.Α.Ε/Μ.Ε.: 1-3/30. Καλλωπιστικά 1 (Y&Θ): Φυτόφθορα (Phytopthora sp.)
Α. Προληπτικοί ψεκασμοί φυλλώματος. Δόση: 250 γρ./100 λίτρα ψεκ. υγρού (250-300 γρ./στρ.) Ο.Ψ.Υ.: 100-120 λίτρα/στρ. Μ.Α.Ε/Μ.Ε.: 1-3/30.
Β. Ριζοπότισμα. Δόση: 5-10 γρ./Τετρ. μέτρο. Ο.Ψ.Υ.: 100 λίτρα/στρ.
Μ.Α.Ε/Μ.Ε.: 1-2/30.
- Σπανάκι:
Περονόσπορος (Bremia lactucae). Με την εμφάνιση των πρώτων συμπτωμάτων ή εφόσον οι συνθήκες ευνοούν την εμφάνιση της ασθένειας (BBCH 14-45). Δόση: 200-300 γρ./100 λίτρα ψεκ. υγρού (100-300 γρ./στρ.) Ο.Ψ.Υ.: 50-100 λίτρα/στρ. Μ.Α.Ε/Μ.Ε.: 1-3/10.
ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΕΙΣ:
1. Πριν την εφαρμογή του σκευάσματος να προηγείται δοκιμαστική εφαρμογή του σε μικρή κλίμακα.
ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΠΕΜΒΑΣΗ ΠΡΙΝ ΤΗ ΣΥΓΚΟΜΙΔΗ:
Τομάτα, Μελιτζάνα, Αγγούρι, Κολοκύθι/Κολοκυθάκι, Πεπόνι, Καρπούζι,
Κολοκύθα: 3 ημέρες.
Φράουλα (ψεκασμός φυλλώματος), Αβοκάντο: 14 ημέρες.
Φράουλα (εμβάπτιση ριζώματος): –
Εσπεριδοειδή (Πορτοκαλιά, Λεμονιά, Μανταρινιά, Γκρέιπ-φρούτ),
Μαρούλι, Σπανάκι: 15 ημέρες.
Αγκινάρα: 21 ημέρες.
Μηλιά, Αχλαδιά, Κυδωνιά, Αμπέλι (επιτραπέζιο & οινοποιήσιμο): 28 ημέρες.
Ακτινιδιά, Φυτώρια Δένδρων (εκτός εσπεριδοειδών): 40 ημέρες.
Καλλωπιστικά: –