Κολοκύθα Moscata Di Provenza (Cucurbita moschata)
Η κολοκύθα “Muscat de Provence” (Μοσχοκάρυδο της Προβηγκίας) είναι μια γαλλική ποικιλία κολοκύθας γνωστή για την εξαιρετική γεύση και το άρωμά της. Οι καρποί της έχουν επίπεδο-στρογγυλό σχήμα, ζυγίζουν μεταξύ 3 και 8 κιλών και παρουσιάζουν πορτοκαλοκαφέ χρώμα με ελαφρώς ραβδωτή επιφάνεια. Η σάρκα είναι πορτοκαλί, πυκνή και γλυκιά, με πάχος 8-10 εκατοστά.
Καλλιεργητικές πληροφορίες
Μεσοπρώιμη ποικιλία, με ωρίμανση περίπου 115 ημέρες μετά τη σπορά. Μπορεί να καλλιεργηθεί τόσο σε ανοιχτό έδαφος όσο και σε θερμοκήπια. Συνιστάται η σπορά σε εσωτερικό χώρο στις αρχές της άνοιξης για παραγωγή φυταρίων, τα οποία μεταφυτεύονται στο έδαφος τον Μάιο. Η φύτευση γίνεται με ρυθμό 1 φυτό ανά τετραγωνικό μέτρο. Απαιτεί τακτικό πότισμα, ιδιαίτερα όταν η θερμοκρασία υπερβαίνει τους 25°C. Είναι σημαντικό να αποφεύγεται το πότισμα των φύλλων για την πρόληψη ασθενειών. Η λίπανση με οργανικά λιπάσματα ενισχύει την ανάπτυξη και την απόδοση. Η ποικιλία είναι ανθεκτική σε κοινές ασθένειες, όπως η λευκή σήψη και η βακτηρίωση. Η συγκομιδή πραγματοποιείται στα τέλη Σεπτεμβρίου έως τον Οκτώβριο, όταν ο μίσχος των καρπών ξηραίνεται και σκληραίνει. Οι κολοκύθες αποθηκεύονται σε δροσερό και σκοτεινό μέρος με θερμοκρασία 12-14°C και υγρασία 50-70%. Είναι σημαντικό οι καρποί να μην έρχονται σε επαφή μεταξύ τους κατά την αποθήκευση.